Googlekropp
Lena Brun |22/01, 2024
Endelig er høsten her! Et år til sommerkroppen skal fram i lyset igjen. Jeg legger meg på sofaen, finner fram fjernkontrollen og tenker at nå fortjener jeg noe å kose meg med. Ikke gulrøtter og eple. Det er visst ikke så bra allikevel har jeg hørt. Et glass vin er sunt, en bit sjokolade er sunt, kaken jeg bakte i sta er sunn, det har jeg lest. Dessuten må det være lov å kose seg litt!
Treningsiveren er heller ikke påtrengende. Vått og kaldt. I beste fall tar jeg bilen til helsestudio et par ganger i uka og kjører en 45 minutters økt før jeg kjører hjem til sofaen igjen...
Noen som kjenner seg igjen?
Kiloene kommer snikende heter det. Jeg leter febrilsk etter årsaken : Dårlig forbrenning, lavt stoffskifte, stress, medisiner, gener, alder. Jeg googler og leser og nikker, hva var det jeg sa. Ikke rart jeg går opp i vekt! Felles skjebne, felles trøst og jeg slår meg til ro med at sånn må det være.
I følge en rapport som ble lagt frem av Statens Råd for Ernæring og Fysisk aktivitet (SEF) i 2001 står det blant annet at
halvparten av den voksne befolkning i Norge har en BMI på mer enn 25 og er altså overvektige.
Fra 40-årsalderen og oppover er gjennomsnittsvekten blant nordmenn så høy at BMI er over 25, altså er det vanlige å være overvektig!
10-12 prosent av befolkningen har en BMI på over 30, det vil si at om lag hver tiende nordmann lider av fedme.
" Alle " vet i dag hva overvekt og fedme kan føre med seg av våre såkalte livsstilssykdommer. Diabetes, hjerte/ karsykdommer, rygg- og leddproblemer, høyt blodtrykk øker i utbredelse.
Dette er langt mer skremmende enn hysteriet rundt sommerkroppen. Så når debatten starter om våren for og mot sommerkropp er jeg langt mer opptatt av helårskroppen. Sommerkroppen med sitt fokus på utseendet enten det er tiljubling av de smale eller av store og frodige, runde og blide, tar det fokuset vekk fra det faktum at overvekt er skadelig. Overvekt er heller ikke noe som plutselig dukker opp om våren da bikinien skal på.
Vårt levesett i dag der nesten alle nyheter og hjelpemidler som utvikles har som mål å gjøre tilgjengeligheten lettere uten at vi trenger bevege oss en meter er ikke i tråd med å dempe fedme-epidemien. Rulletrapper, fjernkontroller og fjernstyring, elektriske sykler, leiligheter med heis til hver etasje, man kan nevne i fleng.
Så må vi kanskje ta ansvaret selv da. Sykdom kan ingen forsikre seg mot. Det sies at alvorlig sykdom som rammer en i all hovedsak skyldes 3 ting: livsstil, gener eller uflaks. En av disse kan vi i hvert fall påvirke selv gjennom kosthold og bevegelse/ trening.
Kroppen vår er skapt for fysisk arbeid, bevegelse og naturlig mat. De færreste av oss har i dag hardt fysisk arbeid som levebrød, veden får vi kjørt til døra og maten finner vi hos Rema. Så for å tilfredsstille kroppens behov for bevegelse må vi faktisk trene mer.
styrketrening, økt muskelmasse gir økt forbrenning og avlaster leddene , gir god holdning. De store muskelgruppene som rumpe lår gir mest uttelling på forbrenningen, men glem ikke armer og rygg. Dårlig styrke her forårsaker slitasje og feilbelastninger.
kondisjonstrening- opp med pulsen, er et must hvis du skal ned i vekt. Få blodpumpen skikkelig i gang. Gå, sykle eller løpe. Varier med korte, raske, intense turer/ intervall der du ikke klarer å prate hele setninger og mindre intense langturer for utholdenhet.
Naturlig mat og gode råvarer er byttet med enkel ferdigmat med begrenset næringsinnhold og stort inntak av skjult sukker og stivelse. Så det er kanskje ikke poteten som er synderen, men i kombinasjon med " kjøttkake" med 40 % kjøtt og posesaus med 20 % sukker er det fort gjort å komme over det kroppen trenger av sukker og stivelse før den begynner å lagre fett.
Naturlig mat, mest mulig rene produkter. Kjøtt, fisk, skalldyr, grønnsaker, frukt og bær. Det finnes utallige oppskrifter på nettet i dag over enkel tilberedt hverdagsmat. Det tar ikke lengre tid å woke grønnsaker og kjøtt en å steke en Grandiosa. Har du poser med grønnsaksblandinger i fryseren har du alltid grønnsaker med mye næringsstoffer tilgjengelig.
Så hvor står du i dag? Stoler du på flaksen, avfinner du deg med genene eller vil du være med å styre skuta? 1 av 3 faktorer kan du altså påvirke selv.